fbpx
+36 30 451 2041

Műhelytitkok, avagy

A színfalak mögött


Nem vagytok könnyű helyzetben! Számos fotós szolgáltató közül kell kiválasztanotok azt az egy fotóst (vagy épp párban dolgozó fotósokat), akinek tetszik a munkája, akiben megbízhattok, és akivel el tudjátok képzelni, hogy Veletek legyen akár egy fél napon át. A piac kicsiny országunkhoz mérten nagy, mindenki mást és mást kínál, eltérő árazással, minőséggel, hozzáállással. Ha nem csupán ár szerint szűkítitek azt a bizonyos listát, akkor megannyi érv szólhat egyik vagy másik fotós mellett. Ilyen érv lehet a pontosság, a megbízhatóság, a rugalmasság és kitudja még mennyi minden, de ezek azon felül, hogy alapvető elvárások egy szolgáltatóval szemben, nem segítenek megismerni magát a fotóst a képek mögött.

Mert nem csak a képek számítanak, de természetesen azok mellett sem mehetünk el szó nélkül! Ha tetszettek a fotós portfóliójában lévő képek, és vannak különálló galériák párokról (ez általában jó pont, hisz nem csak a „legjobbak legjobbjait” látjátok), akkor nagyjából már ismeritek a fotós stílusát, hogy mit és miként fotózik, és milyen jellegű utómunkát alkalmaz. Kell ennél több? :) Persze, hisz egy idő után már nehéz különbséget tenni kép és kép, fotós oldal és fotós oldal között. A vőlegények tán meg is jegyzik, hogy „De szívem, nem ezeket mutattad nekem fél órával ezelőtt is? Ja, hogy az más fotós volt? Nekem tök egyforma!”. :D

Szóval mi az, ami legalább annyira fontos, mint maguk a képek? Nem más, mint maga a fotós esküvők iránti szeretete, elhivatottsága, és az a munkafolyamat, az a hozzáállás, amit a fotós képvisel, és amire Ti is számíthattok tőle. Ezek közül van, ami látszik a képeken (jó esetben), és van, ami teljesen láthatatlan. Gyertek, és lessetek be a mi színfalaink mögé! Függönyt fel!

ESKÜVŐ ELŐTT

Szeretünk a párjainkkal személyesen találkozni, szeretjük, ahogy magukról mesélnek. Nyilván nem ismerhetünk meg senkit pár óra leforgása alatt, így akik minket választanak, ott egy részletes kérdőív segítségével mélyítjük tovább a kapcsolatot, hogy az több legyen, mint szimpla megbízó-megbízott viszony. Mi pedig igyekszünk ellátni Titeket bőséges információval, tanácsokkal (kezdésnek máris figyelmetekbe ajánljuk 5 tipp gyűjteményünket), amik jó hátassal lehetnek a szervezésre, illetve a majdan elkészült képeitekre. Szívesen ajánlunk Nektek szolgáltatókat is, akikkel öröm a közös munka. Ahogy pedig közeledik a Nagy nap, annak forgatókönyvéről is érdeklődünk, hogy mindennel képben lehessünk.

Az oldalunkon nem csupán kreatív képeket találtok. Mivel nincs mit rejtegetnünk, ugyanúgy láthattok képeket a szertartásokról, dekorációról vagy épp a buliról, a külön galériákban pedig úgy általánosságban egy adott napról. Örömmel mutatunk olyan fotókönyveket is, amik egy pár teljes napját lefedik! Így a zsákbamacska esete kizárva, már csak azért is, mert Mizu sokkal inkább doboz függő. :D

Esküvő előtt pár nappal már gondoskodunk arról, hogy minden fel legyen töltve, minden felszerelés a helyén legyen, ruháink a vállfán, vasaltan pihenjenek, hogy a Nagy nap ne őrült kapkodással induljon számunkra. Megnézzük a címeket, elérhetőségeket, amiket küldtetek, kinyomtatjuk a kérdőívet, forgatókönyvet, térképet, vagy bármit, amire szükségünk lehet a gördülékeny munkavégzéshez.

ESKÜVŐ NAPJÁN 1. RÉSZ

Nem csak a munkában, de az életben is kiegészítjük egymást. 2007 óta alkotunk egy párt, 2010 óta vagyunk házasok, és akár hiszitek, akár nem, ennyi évvel a hátunk mögött egy kezünkön meg tudjuk számolni (talán 2-3 ujjunk is elég hozzá), hogy hányszor kaptunk igazán hajba. Hogyan lehetséges ez? Egyszerűen meghagyjuk a másiknak azt a teret, amire szüksége van, és inkább azt nézzük, hogy miként segíthetjük egymást, és hogyan juthatunk közösen egyről a kettőre.

Ezt az összhangot és szemléletet visszük magunkkal az esküvőkre is, ahol remekül tudunk közösen dolgozni. Mindig ketten megyünk, figyelünk egymásra, ugyanúgy meghagyjuk a (szó szerinti) teret a másiknak. De egyszerre tudunk figyelni Rátok, és a násznépre is, amit ha egyedül lennénk, nehezen lehetne kivitelezni! Ha épp szükséges, külön is tudunk válni, hogy pl. egy készülődés mindkét felét megörökíthessük. Ha esetleg videós kolléga is társul mellénk, vele is igyekszünk megtalálni a közös hangot (nem hiszünk a “fotós vagy a videós munkája fontosabb?” ősi kérdéskörben), hisz közös a célunk: a lehető legjobbat nyújtani Nektek!

Nem szeretünk előtérben lenni (pedig folyamatosan mozgunk, keresve az új perspektívákat), ezért mindig jól esik visszahallani, hogy a násznép tagjai közül többen meglepődtek utólag (vagy épp a képeket látva), hogy ketten voltunk, és ott voltunk, és azt is fotóztuk, meg hogy azt mikor? :) Pedig ott vagyunk, mindig ahol kell, csak amikor lehet, bekapcsoljuk a „nindzsa” üzemmódot (copyright by J&D), hogy észrevétlenek maradjunk. :)

ESKÜVŐ NAPJÁN 2. RÉSZ

Számunkra elképzelhetetlen, hogy farmerben (rosszabb esetben rövid nadrágban) és sportcipőben (rosszabb esetben zokni-szandál kombóban) menjünk el egy esküvőre, még akkor is, ha a 40 fok ezt kívánná. Esküvőre megyünk, szolgáltatóként, így az elegáns megjelenés számunkra elengedhetetlen. Egyedül a kreatív fotózások során vagyunk “játszóruhában”, hisz ott előfordulhat, hogy kúszunk, mászunk, fekszünk, nem kímélve a ruhánkat, amit öltönyben, koktélruhában annyira nem célszerű előadni. :)

Mindenből viszünk tartalékot, illetve elegendő mennyiséget: plusz váz, objektív, vaku, akksi, kártya, stb. Így ha valami menet közben megadná magát, a munka gond nélkül folytatódhat. A képeitek már önmagukban 2 kártyára rögzülnek mindkettőnknél, így ha valamelyik kártyával történne valami, ott a másik kártyán a teljes másolat! Magunkból ugyan nem viszünk tartalékot, de mivel ketten vagyunk, így ha egyikőnk pl. lesérülne, az élet így sem állna meg. Lekopogjuk, eddig még mi is, és a felszerelésünk is mindent túlélt. :)

“Másodállásban” már voltunk sminkesek, varrónők, fodrászok, öltöztetők. :) Éppen ezért mindig van nálunk egy amolyan mentőcsomag (tű, cérna, hajlakk, stb), amivel nagyon sok váratlan helyzetet ott helyben orvosolni tudunk! Ahogy az energiaszelet és némi keksz is a barátunk, mind nekünk, mind pedig korgó hasú párjainknak, akik a stressz és rohanás hevében néha elfelejtenek enni… :)

De étkező embereket nem fotózunk, főként a vacsora alatt! Egyrészt mert nem illik, másrészt pedig nem feltétlenül szép látvány. :)

ESKÜVŐ UTÁN

Az esküvőről hazaérve az első dolgunk lementeni mindent, 3 példányban, különböző tárolókra, amiket a képek átadásáig egészen biztosan meg is őrzünk! Az átadott képeket learchiváljuk, így akár évek múlva is számíthattok ránk, ha a Ti példányotokkal esetleg történne valami.

De az átadás pillanata még messze van, hisz nem azon fotósok közé tartozunk, akik másnap már átadják a képeket, mindenféle utómunka nélkül. Nagyjából 60-80 munkaóra, míg a képeitek elnyerik méltó, átadható formájukat! Tudjuk, hogy ez rengeteg idő (főleg, hogy szezonban egymást érik az esküvők, így nem tudunk egyből nekikezdeni a teljes feldolgozásnak), de azért az esküvőtök után pár nappal már mutatunk néhány képet, ízelítő gyanánt!

Azt, hogy melyikünk dolgozik a képeiteken, igazából az idő dönti el, de túl nagy jelentősége nincs. Az utómunkában (ahogy a fotózásban is) mindkettőnk keze benne van! Mind a ketten „lektoráljuk” a másik munkáját, és több szem többet lát alapon veszünk még észre zavaró dolgokat, amiket leszedünk, vagy épp csak finomhangoljuk a késznek ítélt képeket. Mivel minden képzőművészeti alkotásra elmondható: egy képet sosem lehet befejezni, maximum abbahagyni. :)

Az utómunka során szeretjük, ha a képek egységesen, azonos színvilággal rendelkeznek. Nyilván csinálunk fekete-fehér képeket is, amik kilóghatnak a sorból, de ami igazán fontos számunkra, hogy ránézve egy adott szekcióra (a képeket nem ömlesztve kapjátok majd meg, hanem események szerint 15-20 részre bontva) érezzük a harmóniát és az összhangot, ne egyik kép ilyen, a másik kép olyan legyen. Ugyanez igaz a teljes anyagra, hogy egy homogén egészet alkossanak, hisz egy fotókönyvben is így néznek majd ki a legjobban.

Fotókönyveknek az átadás után tudunk nekiállni, mivel itt fontos, hogy lássátok már az elkészült, végleges anyagot. Párjaink többnyire ránk bízzák a kezdeti tervezést, a képek kiválogatását és az oldalak kialakítását, hisz lényegében mi ezekkel a képekkel keltünk és feküdtünk a megelőző időszakban. :) Ahogy elkészülnek a tervek, mi ezeket átküldjük, Ti átnézitek, és az észrevételeitek alapján cseréljük, variáljuk, amit szeretnétek. De ha szerencsénk van, egy visszajelzést követően már mehet is a nyomdába a könyv! :)

Reméljük nem bánjátok, hogy a függöny ilyen sokáig volt felhúzva! Míg lassan most visszaengedjük, még hadd mondjuk el, hogy a közös történetünk a képek / fotókönyvek átadásával véget is érhet, de vannak párjaink, akikkel annyira jól működik a kémia, annyira a szívünkbe zárjuk őket, és ők viszont minket, hogy a mai napig jó baráti viszonyt ápolunk Velük. Mit gondoltok, Veletek miként alakulna? :)


Kíváncsi vagyok teljes galériákra!
Árajánlatot kérek!